Děkujeme našim VIP partnerům za podporu

Hořehledy logo 2
Horydoly logo 2
19. jamka logo 2
Foto: Archiv redakce

Nejtěžší golfové hřiště v Česku? Vyberte si sami

PRAHA Pokud jste si až dosud mysleli, že za pořádnou golfovou výzvou je třeba vypravit se za hranice České republiky, pak vás vyvedeme z omylu. Pořádně zapotit se totiž může každý český golfista i na domácích kolbištích.

Možná namítnete, že porovnávat hřiště podle obtížnosti není zas tak úplně spravedlivé. Srovnávacích faktorů je mnoho a každému hráči golfu může vyhovovat vždy něco jiného. Přesto se o to ale nyní pokusíme. A nebojte se – na závěr dáme i několik konkrétních tipů na domácí hřiště, která by mohla golfisty v náročnosti uspokojit.

Golf podle parametrů

Za základní parametry pro srovnání obtížnosti českých golfových hřišť jsme zvolili především par daného areálu, jeho délku, slope rating (SR) a course rating (CR). Slope rating je vlastně sám o sobě hodnocením hřiště podle jeho celkové obtížnosti a vypočítá se jako rozdíl scratch a bogey hodnocení hřiště, vynásobený daným koeficientem. Naproti tomu course rating je parametrem hřiště, stanoveným při jeho normování, který určuje složitost hřiště z jednotlivých odpališť pro hráče s hendikepem 0.

Jistou vypovídající hodnotu to sice má, ale opět je třeba dodat, že záleží hlavně na konkrétním hráči a jeho preferencích. Někteří golfisté totiž více válčí na hřištích oficiálně lehčích, kde je nižší hrací hendikep a hráči tak musí podat lepší výkon. Těžší hřiště jim pak připadají lepší, protože na nich dostanou proti osobnímu paru několik ran k dobru. Je to vskutku složité, ale pokud bychom i přesto hledali východisko z této zapeklité situace, dá se říct, že pro většinu scratch hráčů má vypovídající hodnotu spíše parametr CR, zatímco pro bogey a začátečníky je vhodnější sledovat hodnoty SR.

Mezi významné hodnotící parametry obtížnosti hřišť patří také volba odpališť, podle kterých bychom se pokoušeli hřiště porovnávat. Na některých se žlutá tee, ze kterých odpaluje většina amatérských hráčů, považují jen za takovou přístupnou alternativu, přičemž se obtížnost stupňuje až od mistrovských odpališť, označených bílou nebo černou barvou. Jinde ale narazíte na plnou obtížnost již od samého začátku. I proto jsou nějaká srovnání hřišť tvrdým oříškem a nelze očekávat, že by s uvedenými příklady souhlasil každý.

Top 100 hřišť navede, co si zkusit zahrát

Mezi slibované tipy podle nás rozhodně patří hřiště v mariánskolázeňské oblastni, a to v kynžvartském zámeckém parku. To spravuje Golf Club Kynžvart. Tady již od první jamky poznáte, jak na tom jste, přičemž každé drobné zaváhání může vést ke ztrátě míčku v okolní lesích či v hlubinách jedné z rozlehlých vodních ploch na hřišti. Mezi naše tipy pro zahrání náročnějšího golf course patří resort Čeladná. Ten byl v minulosti dokonce hostitelem golfového turnaje evropské části PGA ‒ Czech Open. Toto hřiště je skutečnou sportovní výzvou pro hráče golfu, protože nabízí dlouhé a úzké hrací plochy lemované lesním porostem, řadu vodních a pískových překážek, skotské (tedy hluboké) bunkry i zajímavý výškový profil.

Dáváte-li přednost výběru podle recenzí či hlasování v anketách, máme pro vás další tip. Server Top100 golf courses pravidelně zveřejňuje nejlepší hřiště ve vybrané zemi. Problémem může být to, že zveřejňuje informace v angličtině. Google Translator ale jistě pomůže. Pravdou ale je, soudě i z reakce čtenářů na golfových serverech, že na to, jak je Česko relativně malou zemí, disponuje relativně pestrým výběrem hřišť všech úrovní. Platí tak, že si tu vybere dozajista každý.

Reklama

Líbil se Vám článek?

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru
Share on linkedin
Sdílet na LinkedIn
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru
Share on linkedin
Sdílet na LinkedIn

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

PřihlaSte se k odběru našeho newsletteru